Archief nieuws en mededelingen

 

 Nieuwe voorzitter Wilfried Lempens

Tijdens de Algemene Ledenvergadering op 12 december is als nieuwe voorzitter van KNHS Mendistrict Zuid Wilfried Lempens uit Sint Joost gekozen. Hij neemt daarmee het stokje over van Pierre Sommers die na de reglementair vastgestelde maximale 3 termijnen van 3 jaar afscheid nam van het bestuur.

Pierre Sommers werd in het zonnetje gezet bij zijn afscheid door het bestuur.  Door het bestuur werd hij bedankt voor zijn enorme inzet voor het Mendistrict en geroemd om zijn transparante en integere werkwijze als voorzitter. Samen met bloemen en een mooie fotocollage kreeg hij een welgemeend applaus van de zaal met meer dan 100 aanwezige leden nadat hij voor het laatst de algemene ledenvergadering had voorgezeten.

Met het vertrek van Pierre Sommers kwam niet alleen de positie van voorzitter beschikbaar, ook in het Menforum waar hij jarenlang een bijdrage leverde aan de ontwikkeling van de mensport kwam een plekje vrij. Voor die positie waren meer gegadigden. Na stemming door de leden werd hiervoor Berry van den Bosch uit Someren gekozen. Samen met Hein Verhofstad vertegenwoordigd Berry voortaan Mendistrict Zuid in het Menforum.

Meer weten over onze nieuwe voorzitter Wilfried Lempens? Hier zijn motivatie voor zijn kandidaatstelling: Wilfried Lempens (link). 

Ook Berry van den Bosch lichtte zijn kandidaatstelling voor het Menforum toe: Berry van den Bosch (link)

NK MAASDIJK


26 & 27 augustus was het NK klasse 2-3 te Maasdijk. Vanuit district Zuid waren er verschillende rijders geselecteerd om hier aan deel te nemen.De organisatie was in handen van PSV Westland en ze hadden hun beste beentje voor gezet om er een geweldig NK van te maken. De dressuurbanen en het vaardigheidsterrein lagen erbij als een biljartlaken en de 7 hindernissen waren super opgebouwd en verzorgd.In de grootste rubriek enkelspan paard klasse 3 (18 deelnemers) was het hele podium gevuld door district Zuid. Op de eerste plaats stond daar Arie Dibbits. Hij heeft een geweldige wedstrijd gereden en stak het kop schouder boven de rest uit. Arie presteert het hele jaar al super goed en dit is dan ook zeer verdient om zich nu Nederlands kampioen te mogen noemen.Op de nummer 2 stond Johan Coolen gevolgd door de nummer 3 Claudia van den Bosch.Anouk Houterman pakte het goud in de klasse 2 enkelspan paard. Kees Liebrechts mocht de gouden plak in ontvangst nemen in de klasse 2 span pony klasse 2.Giel van der Linden bezette in deze klasse de mooie derde plaats.Sandy Schaepkens kreeg een bronzen medaille omgehangen in haar klasse 2 span paard klasse 3. Deze rubriek was samengevoegd met de klasse 2

Districtkampioenschap Indoor 2017

De District kampioenen indoor marathon 2017 die gereden werd in Panningen en de afgevaardigden van de strijd der districten uit de wedstrijden Geldrop, Merselo en Panningen zijn nu bekent.
Op 7 en 8 Januari werd in Panningen bij manege de Cavalier gestreden om de titel indoorkampioen District Zuid 2017 en is bekend geworden wie ons district gaat vertegenwoordigen tijdens de strijd der Districten te Ermelo op 19 Februari.
De Udense menvereniging organiseerde deze laatste selectiewedstrijd en parcoursbouwer Jeroen Houterman en zijn team hadden een mooi gevarieerd parcours neergezet, hetgeen uitnodigde voor diverse variaties.
Het nieuwe finale parcours zorgde ervoor dat de beide vooraf gereden manches niet in alle rubrieken overeenkwamen met de vorige uitslag. In alle rubrieken werd erop het scherps gereden en gestreden.
Bij de enkelspan pony’s eindigde na een foutloze rit van beiden Ronald Looijmans voor Linde van Drost .
Bij de 2- span pony’s bleek Frans Marijnissen na een foutloze rit net iets sneller te zijn dan Mandy van Delft.
Bij de enkelspan paarden eindigde Piet Peepers ondanks 1 afgeworpen bal nipt voor Eline Houterman.
Na een zeer snelle rit bij de 2-span paarden was Carlo Vermeulen zijn concurrenten net iets te snel af waardoor hij deze rubriek op zijn naam schreef.
Bij de 4-span pony’s kon in de finale niemand tippen aan de snelle rit van onze zuiderbuur Kenny Kanora die hierdoor zijn beiden concurrenten Roy v/d Velden en Nick Weijntjes ruim voor bleef.
Ook bij de 4-span paarden was het een Belgisch onderonsje met 2 deelnemers. Met veel stuurmanskunst probeerde Ton Leijs zijn landgenoot Eduard Simonet voor te blijven, deze laatste maakte gebruik van deze wedstrijd om zijn 4-span nog eens te testen alvorens hij afreisde naar Leipzig waar hij dit weekeind deelneemt aan de wereldbekerwedstrijd.
De jeugd en de recreanten werden niet vergeten. Zij waren zaterdag te gast en hadden te maken met erbarmelijke weersomstandigheden. Ondanks enkele afmeldingen was er toch een goed gevuld en gevarieerd deelnemersveld.
De jonge menners waaronder zeker enkele beloftes voor de toekomst beleefde een mooie onderlinge strijd die gewonnen werd door Birgit Martens gevolgd door Niels Vermeulen. Een mooie 3E plaats ging naar Mees Augenbroek.

Uitslag Indoor Districtkampioenschappen Zuid 2017 
1 po Ronald Looijmans.
2 po Frans Marijnissen.
1 pa Piet Peepers.
2-pa Carlo Vermeulen.
4-po Kenny Kanora.
4-pa Ton Leijs.

De afgevaardigden voor de strijd der districten 2017 te Ermelo zijn,
1 po Ronald Looijmans en Kees Thielen.
2 po Frans Marijnissen en Marleen Verstraeten.
1 pa Bert Berben en Eline Houterman.
2 pa Carlo Vermeulen en Jonas Corten.
4 po  Kenny Kanora en Nick Weijntjens.
4 pa Ton Leijs.

KAMPIOENEN INDOOR MARATHON EN AFGEVAARDIGDEN ERMELO BEKEND
Op 9 en 10 januari werd in Manege de Vosberg in Panningen gestreden om het Indoor Districtskampioenschap Zuid en werd bekend wie Team Zuid gaan vertegenwoordigen tijdens de Strijd der Districten op 31 januari in Ermelo. De Udense menvereniging tekende voor de organisatie en Jeroen Houterman en Rinie van de Burgt hadden een mooi parcours neergezet, dat door iedereen zeer werd gewaardeerd. Bij de enkelspan pony’s won Ronald Looijmans, die de spanning er goed in hield door een snelle en foutloze rit neer te zetten. Bij de enkelspan paarden ging de overwinning naar Berry van den Bosch die door een foutloze rit de druk bij de anderen neerlegde. Marcel Marijnissen ging er met de eer vandoor in de tweespan ponyrubriek door Marleen Straaten op achterstand te zetten. In de rubriek tweespan paarden was Carlo Vermeulen zijn concurrenten te snel af en eiste de overwinning op. Bij de vierspan pony’s kon niemand tippen aan de het vierspan van Kenny Kanora. Hij bleef alle vierspannen maar liefst 5 seconden voor. De nummer twee was Nick Weytjens. Bij de vierspan paarden reed Tom Leys uit België zijn super snelle span naar de overwinning. Ook de jeugd werd niet vergeten in het zuiden, de jonge menners beleefden een mooie onderlinge strijd. Sam Couwenberg won, op de voet gevolgd door Pia Schleicher en de verdiende derde plaats ging naar Chris Vermeulen. Kampioenen District Zuid: Vierspan pony Kenny Kanora  Tweespan pony: Marcel Marijnissen  Tweespan paard: Carlo Vermeulen  Enkelspan paard: Berry van den Bosch  Enkelspan pony: Ronald Looijmans  


De afgevaardigden voor Ermelo zijn:Enkelspan pony: Arion Visser & Sjoerd Lenssen Enkelspan paard: Bernie Damen & Michiel Klep Tweespan pony: Frans Marijnissen & Marleen van Straaten Tweespan paard: Carlo Vermeulen & Marcel Marijnissen Tandem pony: Vic Swanen Vierspan paard: Tom Leys 
WITTE DISTRICTS-JASJES TE KOOPDe selecties beginnen er weer aan te komen voor "De strijd der districten" Afgelopen jaar hebben we onze rijders van ons district mooi aangekleed met witte jassen. Wat zou er nog mooier zijn dan dat ook de hele tribune WIT gekleurd is !! Daarom bieden we deze jassen ook tegen een zeer redelijk bedrag aan. U kunt ze kopen voor 14,50 per jas. Bestellen kan via secretariaat@districtzuidmennen.nl Wel even de maat en hoeveelheid erbij vermelden. 

zaterdag 23 april 2016  groom clinic

De functie van groom is een belangrijke taak maar training van de groom komt niet vaak aan bod. Daarom wordt op initiatief van het Mendistrict Zuid op zaterdag 23 april een groomclinic verzorgd door VDB Stables, Limburglaan 23 te Someren. Aanvang 14.00 uur. Medewerking hieraan ondermeer van Nederlands Kampioen enkelspan klasse 4 Saskia Siebers.
Aspecten die oa aan bod komen: Wat zijn de taken van de groom? De gewichtsverdeling op de koets. Het moment van gewichtsverdeling. En wat er verder nog meer bij komt kijken.
Iedereen is welkom en toegang is gratis.

Kampioenschap dressuur-vaardigheidPrinsenbeek

Het Districtskampioenschap van KNHS Mendistrict Zuid werd zondag 12juli georganiseerd door Paardensportvereniging Ons Genoegen in Prinsenbeek. Er werd fanatiek gestreden om de tickets die er te vergeven waren voor de Hippiade. Het vaardigheidsparcours van parcoursbouwer Pierre Sommers was selectief genoeg om per rubriek slechts enkele foutloze basisparcoursen te noteren, waardoor alle barrage klanten een ticket voor de Hippiade kregen uitgereikt. In KNHS Mendistrict Zuid zijn dressuur-vaardigheidswedstrijden de afgelopen jaren minder populair, wat mede veroorzaakt zal zijn door het grote aantal SGM-rijders. Een selectief, maar zeker kwalitatief goede afvaardiging vanuit Mendistrict Zuid zal daarom in Ermelo de eer van Zuid verdedigen.

Hoogste score dressuur voor Jos Gerlings met Ilke

In de dressuur werd het hoogste gemiddelde in de dressuur gehaald door Jos Gerlings in de klasse L-enkelspan pony, met zijn Ilke reed hij 67,54% bij elkaar. De eerste plaats bij de tweespan pony’s was voor Pedro Detillon die zijn twee Fjorden het beste voor elkaar had en een gemiddelde van 63% bij elkaar reed.

Bij de paarden was de hoogste score van 66,96% voor Chantal van Teeffelen met Armani in de klasse B-dressuur. Voor het eerst waren er ook tickets voor de Hippiade in de klasse B te vergeven, met deze uitstekende score zal Chantal een goede vertegenwoordiger van District Zuid zijn in Ermelo. Maar ook de 65,84% voor Johan Coolen met Bicoin de goed bezette klasse M-enkelspan paarden was een goede generale voor de Hippiade op 22 augustus te Ermelo.

Eva Eigenhuijsen met Winchester snelste barragerit

Een uitdagend vaardigheidsparcours stond opgesteld op het mooie terrein van Paardensportvereniging Ons Genoegen. Het barrageparcours bood met een aantal lange lijnen gelegenheid om tijdwinst te boeken.

Het tweespan  High Flown’s Bambi en High Flown's Belle van Mirjam van Turnhout wisten in een snelle rit de tijd stop te zetten op 106 seconden. Dit bleek uiteindelijk de derde tijd te zijn van de foutloze barrageritten deze dag. Arie Dibbits reed niet alleen een ticket voor de Hippiade bij elkaar in de klasse Z-dressuur, ook in de Z-vaardigheid nam hij een ticket mee naar huis. Met een tijd van 103 seconden de één na snelste tijd van de dag met zijn Dynamo. Dynamo mag dus niet alleen op het WK Jonge Menpaarden schitteren, maar ook zijn kunnen laten zien op de Hippiade. Dit jonge menpaard werd echter nog wel afgetroefd door een oude rot: de 21-jarige Winchester met Eva Eigenhuijsen in de klasse ZZ-enkelspan pony ging razendsnel door het parcours heen en wist de klok 16 seconden eerder stil te zetten.

Op 3 augustus organiseert het KNHS Mendistrict Zuid voor alle afgevaardigden naar de Hippiade een training op het terrein van Menvereniging Parcival te Heesch. Jan en Wilbord van den Broek en Frank van der Doelen verzorgen deze training in dressuur en vaardigheid. Een extra training door de afgevaardigden uit Zuid om straks optimaal te schitteren in Ermelo.

En de prijswinnaars zijn :

Enkelspan pony B/L/M/Z
1 Jos Gerlings
2 Ielze Voermans
Tweespan pony B/L/M/Z
1 Pedro Detillon
2 Johan van Kuijk
Enkelspan paard B
1 Chantal van Teeffelen
2 Danielle Eypelaer-Brouwers
Enkelspan paard L/M
1 Johan Coolen
2 Marion Hanegraaf
3 Martien van Stipdonk
Enkelspan paard Z/ZZ
1 Arie Dibbits
Vaardigheid 
Enkelspan pony L/M/Z/ZZ
1 Eva Eigenhuijsen
2 Jos Gerlings
Tweespan pony L/M/Z
1 Mirjam van Turnhout
2 Bianca Hendriks
Enkelspan paar
d L
1 Martien van Stipdonk
2 Chantal van Teeffelen
3 Danielle Eypelaer-Brouwers
Enkelspan paard M/Z 
1 Arie Dibbits
2 Annelies Thielen
Tweespan paard L
1 Hans Hoens
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Geslaagd Districtskampioenschap MenDistrict Zuid

 

Van1 mei tot en met 3 mei werd het Districtskampioenschap verreden tijdens de Slabroekse paardendagen. Dit mooie evenement in de Maashorstwordt georganiseerd door Stichting Vierspan Noord Oost Brabant.

Deweergoden waren dit jaar beter gezind dan het voorgaande jaar en op vrijdag enzaterdag werd er dan ook met een mooi zonnetje de strijd aangegaan. Op vrijdagging de dressuur van start voor de paarden klasse 3. Voor hen volgde zaterdagde marathon en op zondag de afsluitende spannende vaardigheid. Deze was tochwel pittig te noemen want geen enkele combinatie bleef in deze klasse foutloos,waardoor er nog wat verschoof in het eindtotaal. Op zaterdag gingen de ponyklasses van start met dressuur en vaardigheid en zij sloten het kampioenschapop zondag af met de marathon. Helaas moesten de laatste rijders toch nog watregendruppels trotseren.

Maarkortom een zeer mooi en geslaagd districtskampioenschap voor MenDistrict Zuid.

 

Dekampioenen en reserve kampioenen zijn :

Enkelspan pony klasse 1

     1.      Ronald Looijmans

2.      Brent Janssen

Enkelspan pony klasse 2-3

1.      Christel Schel

2.      Jos Gerlings

Enkelspan paard klasse  1

1.      Anouk Houterman

2.      Kees Vorstenbosch

Enkelspan paard klasse 2

1.      Maud Smedts

2.      Marion Hanegraaf

Enkelspan paard klasse 3

1.      Arie Dibbits

2.      Johan van Zeeland

Tweespan pony klasse 1

1.      Giel van der Linden

2.      Paul Segers

Tweespan pony klasse 2

1.      Kees Liebregts

Tweespan pony klasse 3

1.      Daan Verhofstad

2.      Chantal Brugmans

Vierspan pony klasse 1-2-3

1.      Roy van der Velden

Tweespan paard klasse 1-2

1.      Wim Verhoeven

2.      Toon van de Heuvel

Tweespan paard klasse 3

1.      Erik Evers

2.      Frans Hollebekkers


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

 

 


JEUGDTRAININGEN:SCHRIJF JE IN!

Sinds een aantal jaren organiseert Mendistrict Zuid jeugdtrainingen voor menners tot en met 23 jaar. Een extra stimulans die wij aan de jonge menners in ons district bieden om een goede basis te leggen voor de verdere mentoekomst.

Oud-wereldkampioen en 7-voudig Nederlands Kampioen Jan van den Broek geeft deze lessen. In 2-tallen wordt er iedere maand gelest, per duo 45 minuten in een rijhal. Eind april/begin mei start de zomercyclus en het bestuur stelt deze cyclus open voor alle geïnteresseerden menners die voldoen aan de volgende criteria:

·        - Menner niet ouder dan 23 jaar

- ·    -  In bezit van een startkaart

·        - Rijdend met een enkel- of tweespan

·        - In gelegenheid om maandelijks naar de leslocatie te komen met eigen vervoer

De lessen worden op dit moment georganiseerd in de omgeving van Nistelrode. Er wordt nog bekeken of, bij voldoende deelnemers uit andere regio’s, het haalbaar is om een les in Noord-Limburg en een les in West-Brabant te organiseren.  Tips voor een goede accommodatie om te lessen in deze twee regio’s zijn daarbij van harte welkom.

De lessen worden gegeven op een doordeweekse avond. Per les wordt € 15,- eigen bijdrage gevraagd van de deelnemers. De rekening voor alle lessen dient in één keer vooraf betaald te worden.

Tot 10 april kunnen geïnteresseerden zich aanmelden.

Interesse om deel te nemen aan de jeugdtrainingen? Of vragen hierover?

Mail naar mailto:secretarisaat@districtzuidmennen.nlof bel met Eva Eigenhuijsen (06-51 68 3000), jeugdcoördinator binnen het bestuur.

Als je wilt deelnemen graag de volgende gegevens doorsturen:

Naam menner, Geboortedatum, Adres en woonplaats, Telefoonnummer,Aanspanning waar je mee rijdt (pa/po, enkel/dubbelspan), huidig wedstrijdniveau(alleen startkaart is overigens al voldoende),  welke avond doordeweeks je absoluut niet zou kunnen lessen.


 

Parcival organiseert geslaagd Kampioenschap Dressuur-Vaardigheid
Zondag 11 augustus organiseerde Parcival uit Heesch voor het 2e jaar op rij het Kampioenschap voor District Zuid. Kwam het kwik vorig jaar nog boven de 30 graden uit, deze editie werd verreden onder ideale weersomstandigheden. Met in totaal 51 combinaties op de startlijst was deze wedstrijd de best bezochte dressuur-vaardigheidswedstrijd van Zuid in 2013. 

Het vaardigheidsparcours vormde een pittige uitdaging, niet alleen stonden er technische lijnen maar ook de tijd bleek een scherprechter te zijn. Uiteindelijk slaagde niemand er in het parcours zonder balletjes en/of tijdfouten te verrijden, maar gelukkig leverde het wel trotse Kampioenen op:
L-pony Lindy Hanegraaf met Ruiten A Onest
L-paard Wilma Meulendijk met Sander
M/Z/ZZ paard Johan Coolen met Bico
M/Z/ZZ pony Eva Eigenhuijsen met Winchester
L/M/Z 2-span pony's Cas Hendriks met Jip&Mister Jim

In 4 ringen werd de dressuur verreden, van hobby-klasse tot ZZ werd een sportieve strijd geleverd.
In totaal 6 Kampioenen zijn gehuldigd:
B-paard Mari van de Wetering met Ziggy
L-paard Wilma Meulendijk met Sander
M-paard Johan Coolen met Bigo
Z-ZZ pony Gabriëlle vd Broek met Adje
L/M pony Lindy Hanegraaf met Ruiten A Onest
2-span pony Cas Hendriks met Jip & Mister JimOp dinsdag 21 augustus kwamen alle afgevaardigen naar de Hippiade nogmaals naar Heesch, maar nu voor een trainingssessie. In de dressuurring werd deskundig commentaar, veelal opgenomen op video, gegeven door oud-wereldkampioen Jan van den Broek. Zijn zoon Wilbrord van den Broek en WK-teamgenoot Frank van der Doelen stonden in de vaardigheid achterop om tijdens de vaardigheidsrit de menners van tips te voorzien. Een geslaagde training die hopelijk een bijdrage levert voor mooie resultaten op de Hippiade op zaterdag 14 september!