Recreatie

Circa 10% van de menners in Nederland is actief in de wedstrijdsport. De overige 90% rijdt voornamelijk voor de gezelligheid en zonder een wedstrijdelement. In district Zuid zijn 5000 personen in het bezit van het koetsiersbewijs waarvan 550 personen wedstrijden rijden. Daarnaast zijn er ook nog menners die géén koetsiersbewijs hebben. Dat betekent dat in district Zuid ruim 4500 menners regelmatig een ritje rijden.

Om de recreatie menners te faciliteren zijn er in mendistrict Zuid 2 portefeuillehouders  aangesteld en beschikbaar. O.a. ten behoeve van gezelligheidsritten, meerdaagse ritten. 

We denken mee met verenigingen voor en bij het organiseren van een rit. Ook de ontwikkeling om routes in GPS-coördinaten om te zetten wordt op de voet gevolgd en bevorderd. Van groot belang is het bevorderen van nieuwe menroutes en dat bestaande menroutes onderhouden worden en berijdbaar blijven. Overheden (gemeenten) en natuurbeschermingsorganisaties zijn daarin vaak de gesprekspartners. Zo zijn wij actief en betrokken bij: 

·        De natuur openhouden voor de paardensport;
·        Als meldpunt fungeren voor problemen met ruiter- en menpaden;
·        Terreineigenaren ondersteunen bij de aanleg van ruiter- en menroutes;
·        Lobby en voor veiligheid van ruiters en menners in het verkeer bij lokale overheden;
·        Onderhouden van contacten met lokale terreineigenaren, gemeenten en andere overheden.


> Enjoy the Ride. Aan deze ritten wordt vooral door ruiters en amazones deelgenomen maar menners zijn ook welkom. Wil jij lekker buitenrijden in een ander gebied? Doe dan mee aan een Enjoy the Ride rit. Dat is een volledig verzorgde buitenrit waarbij de route al voor je is uitgezet. Zie hiervoor de website www.knhs.nl/disciplines/buitenrijden/enjoy-the-ride-ritten/


Menroutes

Informatie over menroutes zijn te vinden op de onderstaande sites:

https://www.hippisch-toerisme.nl/ruiterroutes/limburg/

https://www.hippisch-toerisme.nl/ruiterroutes/noord-brabant/

Vragen, opmerkingen of suggesties kunnen via onderstaand mailadres kenbaar gemaakt worden bij het bestuur van mendistrict Zuid:
info@districtzuidmennen.nl


Rechtstreeks benaderen van de portefeuillehouder recreatie is uiteraard ook mogelijk. 

Henk Meijs henkmeijs@home.nl en 06-80042373